Na Pravoslavno bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu u utorak 4. februara 2020. godine održan je Svetosavski univerzitetski turnir u šahu. Ovo tradicionalno nadmetanje okupilo je 32 učesnika u konkurenciji, studenata, studentkinja i profesora.

Turnir su otvorili dekan Pravoslavno bogoslovskog fakulteta prof. dr Zoran Ranković, prof. dr Dragan Milin i Nebojša Baralić ispred Univerzitetskog sportskog saveza Beograda.

Prvo mesto u generalnom plasmanu osvojio je gost koji igra na poziv domaćina, profesor u Matematičkoj gimnaziji i FIDE majstor Goran Jelić. U konkurnciji studentkinja najbolja je bila studentkinja Fakulteta političkih nauka i  internacionalni majstor Lena Miladinović, dok je kod studenata najuspešniji bio Matija Lojović, student Matematičkog fakulteta. Drugo mesto u konkurenciji studenata osvojio Luka Vojinović sa Elektrotehničkog fakulteta, a trećeplasirani je bio student Ekonomskog fakulteta Miloš Krstić. Miladinovićeva i Lojović ovim rezultatima ostvarili su plasman na finalni turnir Prvenstva studenata i studentkinja Beograda koji nosi naziv „Trofej Verice i Srećka Nedeljković“. U konkurenciji profesora prvo mesto osvojio je protođakon dr Sava Milin sa Pravoslavno bogoslovskog fakulteta, drugo mesto pripalo je profesoru na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu dr Novaku Maleševiću, dok je trećeplasirani bio prof. dr Dušan Mikičić sa Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Kompletne rezultate, tabele i statistiku možete pronaći na sledećem linku.

Organizatori turnira bili su Pravoslavno bogoslovski fakultet Univerziteta u Beogradu, Univerzitetski sportski savez Beograda, Šahovski klub „Bogoslov“ i Šahovski klub „Studentski grad“. Sudili su međunarodni šahovski sudija Nebojša Baralić i FIDE sudija Rade Goljović.

Ovom prilikom organizatori turnira se zahvaljuju svim učesnicima i donatorima, pre svega Eparhija Bačka, Patrijaršijski upravni odbori SPC, Izdavački fond SPC Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke, Zadužbina manastira Hilandara, Redakcija „Pravoslavlje“, Muzej SPC i Biblioteka Srpske Patrijaršije.