grb   grb    logo_bgd                

Управни одбор

проф. др Владимир Копривица, председник

06_koprivicaВладимир Копривица је 5.12.1952. године у радничкој породици у Врбасу (Војводина) где је завршио основну школу и гимназију. На Факултет за физичко васпитање у Београду уписао се школске 1971/72. године и завршио студије у редовном року са просечном оценом 8,58 и дипломским радом са оценом 10. Упоредо са редовним студијама завршио је усмеравање из рекреације и стекао звање професора-дипломираног организатора рекреације. Године 1976. уписао се на постдипломске студије и завршио их је са просечном оценом 10.

Магистрирао је на Факултету физичке културе у Београду 1984. године, а докторирао 1995. године. На Факултету ради као асистент-приправник од 1976. год. до 1985. год., када је изабран у звање асистента на предмету Теорија спортског тренинга. Године 1995. изабран је у звање доцента, а 2000. године у звање ванредног професора. У звање редовног професора изабран је 2011. године. Наставник је и на предмету Теорија и методика спортског тренинга и Шах (изборни предмет). Био је у једном мандату 1995-1997 продекан за наставу.

У два наврата, школске 1982/83. год. и 1986/87. год. боравио је на Државном централном институту физичке културе у Москви на стручном усавршавању под менторством Л.П. Матвејева, једног од највећих светских стручњака у физичкој култури.

Три године је био асистент и на предмету Елементарне игре. Такође, 15 година је био сарадник Центра за физичко васпитање студената Београдског Универзитета као наставник физичког васпитања на више факултета Београдског универзитета.

У оквиру последипломског усавршавања студената, учествовао је као предавач, ментор и члан комисија за оцену пројекта и одбрану магистарских и докторских радова.

Био је рецензент више књига и једне монографије. Снимио је један диск са стручном проблематиком.

Руководио је пројектом (заједно са др Д.Аруновићем) "Развој морфолошких карактеристика, физичких способности, телесног статуса и неких психолошких карактеристика деце млађег узраста 1996-2000" (Београдска студија), Факултет физичке културе, Београд. Пројектом који је настављен до 2004. године, самостално је руководио у том периоду.

Учествовао је на бројним стручним и научним скуповима у земљи и иностранству. Био је председник научног одбора научне конференције “Теоријски, методолошки и методички аспекти такмичења и припреме спортиста” (Београд, 2009), као и научног одбора и научног комитета на скуповима у Бања Луци (2009, 2010, 2011) и Кијеву (2010). Био је уредник зборника апстраката, зборника радова и “Годишњака” који издаје Факултет спорта и физичког васпитања у Београду. Више година је био члан редакције часописа "Физичка култура". Сада је члан редакције часописа “Serbian Jurnal of Sports Sciences” и “Тренер” и рецензентског одбора научног часописа “Спортлогија”(Бања Лука).

Вишегодишњи је предавач на бројним течајевима за стицање звања тренера у Београду и бројним градовима у Србији. Био је предавач на годишњим скуповима тренера у кошарци, атлетици, рукомету, плесу, ватерполу и теквондоу. Предавао је 2003. и 2008. године на кошаркашкој Клиници у Београду, највећем тренерском скупу на свету, а наредне године и на Клиници која је окупила велики број тренера из сва три ентитета Босне. Предавао је у више наврата на фестивалима акције Мини баскет и на кошаркашким камповима за младе.

У већем броју градова Србије предавао је на трибинама које су организовали активи наставника физичког васпитања и удружења тренера. Радио је на предмету Теорија спортског тренинга на Вишој тренерској школи, на којој је био и руководилац одсека за тенис. Радио као професор на ECPD, међународном факултету за спорт Уједињених нација, као и на факултетима физичке културе у Српском Сарајеву и Бања Луци. На факултету у Бања Луци предавач је на последипломским студијама.

У нашој кошарци активно ради тридесет година. Био је директор Више кошаркашке школе и професор на предмету Основе спортског тренинга. У више наврата је био предавач на савезним и републичким семинарима кошаркашких тренера Југославије и Србије. Као кондициони тренер радио је у КК"Партизан" и КК"Ц.Звезда" са свим категоријама кошаркашица и кошаркаша. Екипе које је тренирао освојиле су више титула првака Београда, Србије и Југославије, Јадранске лиге, као и пет купова Југославије и Србије. У три наврата када је радио као кондициони тренер КК “Партизан”, клуб се пласирао међу 16 односно 8 најбољих екипа Европе. Тренирао је бројне врхунске кошаркашице и кошаркаше репрезентативце земље. Радио је као кондициони тренер у припремном периоду са екипом "Левски-Тотел" из Софије у сезони 1993/94. год. када је ова екипа постала првак Бугарске. Више година је кондициони тренер разних репрезентативних селекција које су освајале медаље на светским и европским првенствима. У последње четири године (2008-2011) је тренер у стручном штабу сениорске репрезентације Црне Горе.

Био је консултант у припреми врхунских спортиста Србије који су у 2010. години на светским првенствима освојили три златне и две сребрне медаље, а једну сребрну и бронзану медаљу на првенству Европе.

Био је члан Стручног савета Кошаркашког савеза Србије, а био је и члан Стручног савета Савеза за синхроно пливање. Учествовао је у оснивању Удружења кондиционих тренера у коме обавља дужност председника стручне комисије. Један је од идејних твораца и аутор програма кошаркашког кампа за младе у организацији ЖКК”Ковин”. Осим тога, међу оснивачима је “Међународне асоцијације за здравље, оптималну исхрану, суплементацију и опоравак”.

У шаховској организацији активно је радио као играч, пионирски инструктор и судија. Заједно са наставницима физичког васпитања ОШ "Љуба Ненадовић" основао је 1975. год. шаховску секцију у школи која и данас ради и у којој је био предавач прве две године. Један од његових ученика био је пионирски првак Београда, Србије и Југославије.

Има положена четири судијска испита (рукомет, пливање, атлетика и шах) и судио на разним нивоима такмичења до првенства државе.

Веома је активан у друштвеном раду у физичкој култури. Био је председник Комисије РК ССО Србије за физичку културу, члан исте такве комисије у ССО Југославије, члан секретаријата Секције РК ССРН Србије за физичку културу, спорт и рекреацију, председник Републичког одбора акције "Ниједна школа без спортских терена", члан општестручног руководства кампова перспективних спортиста СОФК Србије, члан Комисије СОФК Србије за развој спорта, члан програмских савета ТВ Београд и "Шаховског информатора" и Издавачког савета листа "Темпо". Био је и председник Издавачког савета НИРО "Спортска књига". Више година је био члан, а једном и председник жирија за "Мајску награду" СОФК Србије.

Учествовао је на пет савезних омладинских радних акција на којима је био члан штаба као референт за физичку културу. Творац је програма физичке културе на ОРА, који је био актуелан 15 година, све до укидања добровољног омладинског рада и ССО. Као млад био је веома активан у Савезу извиђача Југославије као инструктор и члан организације. Више година је као инструктор скијања и пливања обучавао студенте Београдског универзитета. 

Председник УСС Београда је од 25.12.2014. године.

Штампа Ел. пошта